Perserud Shangri-la

Perserud 2:55 – Shangri-La

Tomten styckades av från Perserud 1:26 och 1:28, vilka ägdes av Daniel och Emma Wahlund och köptes i början av 1930-talet av tandläkare Erik Edgren, verksam i Arvika, och hans hustru Anna Josefina (inflyttad från Stockholm).                   Paret Edgren ägde även en fastighet inne i Arvika, men sökte sig till skogarna runt Racken för att kurera tandläkarens sviktande hälsa. På tomten fanns då endast ett kombinerat hemlighus och vedbod.  Edgrens lät bygga det hus som fortfarande står kvar – dock var inte övervåningen inredd, utan man använde endast bottenvåningen som då bestod av sovrum, vardagsrum, litet kök och en pigkammare.

Som kuriosa kan nämnas att min mor, Margit Knutsson en kortare tid var hembiträde hos paret Edgren och hon bodde sommartid i pigkammaren. Edgrens hade inga barn, men däremot två ståtliga hundar som skulle rastas i omgivningarna. Detta föll på Margits lott.  Senare gifte sig Margit med min far, Ragnar Danielsson lärare i Bosebyn, och de flyttade till Sjölycka vid Rackens norra vik, där de bodde mellan åren 1939 – 1951.

Alltnog, den härliga luften och naturen vid Racken kunde inte kurera tandläkaren, utan han avled 1936. Änkan Anna Josefina stannade kvar i Arvika efter makens död, men flyttade 1938 åter till Stockholm och huset fick ny ägare.

Hildur Goodale, f. Lidström 1880 hade i unga år flyttat till USA och gift sig. Hon var dotter till kopparslagare Fingal Mauritz Lidström och Mathilda Serafia. Familjen sägs ha varit välbeställd och Hildur tog med sig en fläkt av ”den stora världen” när hon 1938 flyttade hem till Arvika och köpte Perserud 2:55 och gav det namnet ”Shangri-La”. Hon lät göra en del ombyggnader av huset, bland annat slogs bottenvåningens två rum samman till en storstuga som också fick ett burspråksfönster mot väster. Det berättas också att hon var den första att ha en hammock. Hildur Goodale gjorde
Shangri-La till en uppskattad samlingsplats i Perse.

Hildur Goodale dog 1962, 82 år gammal.  Troligen hade hon dessförinnan sålt Shangri-La.

Nästa ägare var G.A. Rydell och hans hustru Gertrud, båda lärare i Arvika och huset användes som åretrunt boende och som  sommarstuga. I slutet av 1970-talet köptes huset av ytterligare en lärare, Gustaf Öhrn och hans hustru Irma som under de första åren tillbringade somrarna vid Racken. Gustaf Öhrn dog 1995 och huset hade de sista åren endast använts som utflyktsmål under somrarna och tillåtits förfalla.

Nu var det dags för nya krafter att ta vid om huset skulle överleva. 1996 köpte undertecknad huset och startade en genomgripande renovering och modernisering, men bevarade planlösningen i bottenplanet och inredde ovanvåningen som försågs med perspektivfönster ut mot Racken.

Bengt och Kerstin Danielsson

Utdrag ur Ludvig Mattsons dagbok. Med tack till Anders Mattson

1940 23 febr. – Fru Goodale ringde och ville ha mig opp till hennes villa i Perserud för att göra förslag till ombyggnad.

24 febr. – Vid ½3-tiden reste jag med Artur Olsson opp till Smedjefallet, där fru Goodale väntade oss för resa vidare till hennes villa (f.d. Edgrens) i Perserud. En finländsk dam, fru Björk, åkte med. Det gällde ombyggnad av villan för vinterbruk. Artur hjälpte mig ta en del mått. Sen reste vi hem, var till sitt.

18 juli  – Åt midda med Hilma på Hemgården. Det blev åska och regn. – Men vi cyklade ändå ut till Racksta för att bada. Jag lämnade in de vita byxorna till Rönning för ändring. Vi cyklade vidare på östsidan Racken, men solen höll sig borta. Vi badade dock i början av Persegår´n. Fortsatte västerut och tog in på Gärdet, där fru Lilly bjöd på kaffe. Fritz (Elofsson) mötte vi senare på vägen, där han kom körande med ett hölass. Vi gick opp till fru Goodale och såg på hennes bygge. Strax vid Speked-vägen hejdades vi av passkontrollen  [En militär passkontroll!] och avfordrades pass, som vi tyvärr ej hade på oss. Vi tog då oppåt Spekedskogen och gjorde en ”kring-gående rörelse”. – Kom fram till stan kl.10.30.

19 juli – – Fru Goodale kom in och betalade för ritning.  (90 kr)

1944 26 febr – –  Klockan 6 åkte vi till fru Goodale i Perse: jag, Hilma och Erik Sandström. Det blev ”en glad afton”. Övriga gäster voro brodern Gunnar Lidström, Isberg med fru, fru Benndorf, Rut Thegerström, Naema Schröder, Adina Zetterquist, Jenny Mattsson (Albert var i N.N.*), Gustaf Arnér (Greta i Stockholm), Arnold med fästmö samt lärare Börjesson med sprallig fru. Det bjöds på cocktail och dvärgsandwiches och vid det av fotogenlampor och stearinljus upp-lysta långbordet bjöds på förnämlig nävgröt med fläsk. Det dracks brännvin och annat vin, det hurrades och sjöngs och Isberg skrek. Stämningen steg och man uppförde sig som glada barn. Det blev dans och diverse upptåg. Själv spelade jag bridge 1 trappa upp med fru Isberg, Jenny och Erik Sandström. Tills värdinnan bjöd oss ner på mera mat i långa banor. Klockan 1 kom de beställda bilarna och vi drog avsted till resp. sängläger. (*Sällskapet NN)

 

Interiör från Shangrila 1944 Ludvig Matsson